Ordningsregler och anvisningar

För att alla hyresgäster ska känna trivsel och trygghet i sitt boende, följer här några ordningsföreskrifter, som alla skall följas.

 

Balkongen/uteplats

Det är alltid trevligt med en balkong/uteplats, men tänk på att du måste ta hänsyn till dina grannar även där. Några regler:

 • Det är inte tillåtet att skaka mattor, filtar eller liknande från balkongen då det finns risk att grannen under får allt till sig.
 • Att ha blommor på sin balkong är trevligt, men av säkerhetsskäl ska blomlådorna hänga på insidan av balkongräcket. Se också till att det inte droppar ner till grannen när du vattnar blommorna.
 • Du får gärna grilla på balkongen/uteplatsen om du använder elektrisk grill. Kol- och gasolgrillning är endast tillåtet en bit från huset på trädgården, så länge det inte stör grannarna.
 • Eftersom fågelmat kan locka till sig skadedjur som råttor och möss får du inte mata fåglarna från balkongen/uteplatsen.
 • Om du får snö på din balkong och vill skotta undan, se till att den inte hamnar på uteplatsen under.

 

Bostadsområdet

Ett välskött bostadsområde betyder mycket för trivseln. Det är viktigt att alla hjälps åt att hålla rent genom att lägga papper och annat skräp i hushållssoporna. Fimpar ser vi som en självklarhet att dom slängs i hushållssopor och INTE på marken. Bilkörning är tillåtet endast på gångarna vid av- och pålastning och inte på gräset. Rent på bostadsområdet är trevligt för både människor och djur.

 

Entré och trapphus

Entré och trapphus ska kännas välkomnande. All nedskräpning är förbjuden. Soppåsar får du inte ens tillfälligt ställa utanför dörren, utan de ska lämnas på anvisad plats.

Trapphuset ska vara helt fritt från skrymmande föremål såsom cykel, barnvagn, rullator, pulka och andra leksaker. Detta för att underlätta för trappstädning. Det ska vara lätt att ta sig fram för alla och speciellt viktigt av säkerhetsskäl som t. ex. när personal från räddningstjänsten behöver komma fram.

Med hänsyn till dina grannar och av brandsäkerhetsskäl, är rökning inte tillåten i entréer och trapphus och inte heller i övriga gemensamma utrymmen. Vi ser helst att våra lägenheter är rökfria. Du som hyresgäst är ansvarig vid en eventuell flytt att återställa lägenheten till ursprungligt skick och saneringskostnaden debiteras hyresgästen.

För allas trivsel, hjälp till att hålla ordning i entrén och trapphuset!

 

Fest

Självklart är det tillåtet att ha fest ibland, men du har många grannar att ta hänsyn till när du bor i lägenhet. Sätt i god tid upp ett meddelande på anslagstavlan, eller prata gärna direkt med dina grannar. Tänk på att både musik och röster hörs genom väggarna och kan störa fler än du tror. Det är alltid du som lägenhetsinnehavare, som har ansvaret, även om det är dina gäster som stör. Detta gäller både i lägenheten, trapphuset, på trädgården o. s. v.

 

Visa hänsyn - det ska vara lugnt i huset mellan kl. 22.00 - 07.00.

 

Husdjur

I våra lägenheter är det tillåtet att ha husdjur så som hundar, katter, fiskar och fåglar, under förutsättning att du tar väl hand om dom så att dom inte stör grannar. Har du hund ska den alltid hållas kopplad på allmän plats och rastas på lämpliga ställen. Husdjur ägaren är ansvarig att se till att plocka upp efter sitt djur på tomten! För kattägare är det viktigt att se till att katten inte springer lös och förorenar i trapphuset, trädgården eller i barnens sandlådor.

Vi ser helst att vi har en öppen dialog när det gäller antal husdjur.

 

Skadedjur/insekter

Har du otur kan du få in skadeinsekter i lägenheten. Dessa trivs inte i rena och torra utrymmen. Det är därför viktigt att städa noggrant överallt.

Seitl Fastigheter AB har avtal med Anticimex när det gäller bekämpning av insekter t. ex. mjölbaggar, silverfiskar, getingar, myror m.m samt råttor och möss.

Felanmälan görs till oss via felanmälan, klicka här. Vid akuta problem, ring oss på 0720-888 250.

 

Störande

I ett flerfamiljshus bor man nära sina grannar. En del människor blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. För att alla ska trivas måste man ta hänsyn till varandra. Du har naturligtvis rätt att leva ett normalt liv, röra dig fritt, tala och spela musik m. m. men tänk på att mellan kl. 22.00 - 07.00 måste du visa extra mycket hänsyn. Har du gäster, är du som lägenhetsinnehavare, alltid ansvarig att dom inte stör på något sätt.

Om du upplever att dina grannar stör, tag i första hand kontakt med den/dom som stör och tala om på ett lugnt och vänligt sätt att du blir störd. Ofta är den som orsakar en störning inte medveten om att andra blir störda.

Om orsaken till störningen är av allvarligare karaktär, kontakta då polisen. I efterhand får du också göra en anmälan till oss, så att vi kan vidta lämpliga åtgärder. Givetvis kan du vara anonym mot den/dom som stör.

Vi vill att ni känner förtroende för oss som hyresvärd och att ni kontaktar oss om ni har problem med era grannar. Det är inte meningen att någon ska behöva flytta på grund av en störande omgivning.

 

Tvättstugan

Att dela tvättstuga med grannarna fungerar utmärkt - om du visar hänsyn och följer några enkla regler:

 • Respektera tvättiderna. Glöm inte att avboka om du får förhinder.
 • Tvätta aldrig på någon annans tid.
 • Var klar med din tvätt på utsatt tid.
 • Vi rekommenderar att tvättpåse används vid tvätt av bh med bygel.
 • Tvätta aldrig mattor i maskinen.
 • Rengör maskin och tvättmedelsfack. Lämna tvättluckorna öppna.
 • Rengör filtret i torktumlaren från ludd.
 • Städa rent bänkar samt övriga utrymmen när du är klar. Lämna alltid tvättstugan i det skick du själv vill ha den.

Vid fel i tvättstugan, gör en felanmälan, klicka här.